R1-08283-o.JPG

Ranglokk

Når man selv har røtter i én kultur, men er født og oppvokst i en annen, oppstår ofte en tredje kultur som blir en blanding av begge kulturene. Dette representeres også i verket Ranglokk, som fanger essensen av å være norsk-indisk, slik som Meera Manjit Kaur selv.

Rangoli er en indisk kunstform, hvor et fargerikt mønster skapes ved bruk av miljøvennlige materialer, ofte ved høytider eller festivaler. Materialer som farget korn, sand eller blomster blir nærmest pulverisert og brukes til å lage dekorative elementer på bakken, historisk sett utenfor dørstokken til husets hovedinngang. Mens Kumlokk har vært en del av bybildet vårt i lang tid, støpt på lokale jernstøperier og utsmykket med ulike mønstre, byvåpen eller andre motiver forankret i lokalhistorien.

Kaurs hensikt med verket Ranglokk er å skape en ny opplevelse av det hverdagslige objektet kumlokk. Rangoli brukes her som en form for verktøy for å forsterke mønstrene i kumlokkene og synliggjøre det hverdagslige. Tittelen Ranglokk er en sammensmeltning av disse to elementene fra India og Norge, som til sammen skaper noe vakkert og unikt. Verket er et performativt verk, hvor Kaur vil etterlate seg midlertidige dekorative spor i parken som vil forsvinne med vær og vind.

Ranglokk, 2021, Mixed media / performance (dekorative spor på et utvalg kumlokk i parken).

Foto: Anna Maria Solum og Dev Dunsi

Meera Manjit Kaur, Ranglokk, Skulpturtriennalen 2021, Norsk Billedhoggerforening

Meera Manjit Kaur søker å tilnærme seg sin egen identitet som multikulturell i Norge ved å sammenblande norske og indiske elementer i kunstneriske utforskninger. I Kaurs virke varierer hun mellom medier som funne objekter, fotografi, installasjon og performance for å skape relasjonell og konseptuell kunst. Temaer som indre krig, sorg og feminisme er i sentrum for hennes arbeid. I 2020 debuterte Meera Manjit Kaur med pop-up utstillingen Masala chai med hint av hverdagsrasisme på visningsstedet Tenthaus i Oslo, hvor Kaur ga publikum et innblikk i hennes opplevelse av hverdagsrasisme, blant annet med en chai-performance som inviterte publikum til samtale.

Når man selv har røtter i én kultur, men er født og oppvokst i en annen, oppstår ofte en tredje kultur som blir en blanding av begge kulturene. Dette representeres også i verket Ranglokk, som fanger essensen av å være norsk-indisk, slik som Meera Manjit Kaur selv. Rangoli er en indisk kunstform, hvor et fargerikt mønster skapes ved bruk av miljøvennlige materialer, ofte ved høytider eller festivaler. Materialer som farget korn, sand eller blomster blir nærmest pulverisert og brukes til å lage dekorative elementer på bakken, historisk sett utenfor dørstokken til husets hovedinngang. Kumlokk har vært en del av bybildet vårt i lang tid, støpt på lokale jernstøperier og utsmykket med ulike mønstre, byvåpen eller andre motiver forankret i lokalhistorien. Kaurs hensikt med verket Ranglokk er å skape en ny opplevelse av det hverdagslige objektet kumlokk. Rangoli brukes her som en form for verktøy for å forsterke mønstrene i kumlokkene og synliggjøre det hverdagslige. Tittelen Ranglokk er en sammensmeltning av disse to elementene fra India og Norge, som til sammen skaper noe vakkert og unikt. Verket er et performativt verk, hvor Kaur vil etterlate seg midlertidige dekorative spor i parken som vil forsvinne med vær og vind.

Previous
Previous

Høstutstillingen

Next
Next

Tenthaus For Sale